info@mbaakademia.hu

 2010 ősz - A győzelem után

mer_1

 2010 ősz - A győzelem után

  << Lapoz   Bezár

mer_2

BlueSpine

mer_2

A győzelem után

A gazdaságpolitikai ígéretek politikai kockázata

A parlamenti választást követően fél évvel a Fidesz népszerűsége még mindig kiemelkedően magas. Ez csak részben magyarázható azzal, hogy az ellenzék széttagolt, egymással is rivalizáló pártokból áll. Egy másik fontos ok, hogy nyolcévnyi szocialista kormányzás után a választók jelentős része nyitott arra az érvelésre, hogy a mai problémák még mindig elsősorban az MSZP tevékenységéből adódnak.

Ezen túlmenően azonban a második Orbán-kormány tett néhány olyan markáns gazdasági lépést, amellyel a választók jelentős része szimpatizál: az IMF „hazaküldése”, a válságadók kivetése, hogy csak két példát említsünk. A kormány azt állítja, hogy ezek a döntések egy új gazdaságpolitikai korszakot nyitnak meg, vagyis hogy a jelenlegi kormány nagymértékben eltérő gazdaság- és társadalompolitikát folytat majd, mint MSZP-s elődei.

Ezzel kapcsolatban több kérdés merül fel. Az egyik, hogy a már meghozott, illetve elfogadás előtt álló intézkedések alkalmasak-e arra, hogy erőteljes gazdasági növekedést indítsanak be, mégpedig a legális foglalkoztatás jelentős bővülésével. A másik, ebből következő kérdés, hogy miképp alakul át a teherviselés, és az átalakuló közteher-eloszlás segíti-e a potenciális társadalmi erőforrások felszabadulását vagy éppen akadályozza?

E szempontrendszer alapján értékelhetők a kormány lépései a nyugdíjrendszer, az adórendszer, a gyerekek után járó ellátások, a segélyezési rendszer és a közfoglalkoztatás terén. Mindezek kapcsán fontos kérdés az is, hogy a társadalompolitikai döntések összeállnak-e szerves egységgé, s hogy milyen elvek mentén hozza meg döntéseit a kormány.

 

További kérdés, hogy mindez milyen mértékben befolyásolja a kormány megítélését, a politikai erőviszonyokat. Milyen mértékben teljesülnek a választók kormánnyal kapcsolatos várakozásai, és milyen eszközökkel ellensúlyozható az esetleges csalódottság vagy az, ha a kormány kudarcot vall egyes lépéseivel. Mit tehet az ellenzék, ha kormányképes alternatívája kíván lenni a kormánypártnak?

Lakner Zoltán, politológus, szociálpolitikus

Az MBAAkadémia szervezői tisztelettel várnak minden meghívott vendéget az előadásra, és az azt követő kötetlen klubbeszélgetésre.

 

global_logo

Kis- és középvállalkozások

könyvelése,

bérszámfejtése,

társadalombiztosítási ügyintézése,

adótanácsadás,

cégalapítás, illetve cégképviselet.

(szakmai felelősségbiztosítással)

symcon_logo

Vállalatfinanszírozás

Vállalati pénzügyi projektek

Pénzügyi elemzések, modellek készítése

Üzleti tervezés

Pénzügyi interim manager szolgáltatások

Telephely, iroda projekt pénzügyi tervezése, kivitelezése

db_logo.jpg

Cégminősítő céginformáció

Partner monitoring

Portfólió menedzsment

Nem-, és késve fizetések megelőzése

Kockázatkezelés, kockázatmenedzsment

Adatbázistisztítás

Marketing listák

 Lapoz << 3.oldal

MBAAkadémiaigaz_1

mer_1

 MBAAkadémia

4.oldal